LM: Vavrova Kodaň proti Man City, Lobotkov Neapol s Barcelonou

18.12.2023 Celý región

Nyon 18. decembra (TASR) - Obhajca trofeje Manchester City sa v osemfinále futbalovej Ligy majstrov stretne s FC Kodaň, kde pôsobí slovenský obranca Denis Vavro. Rozhodol o tom pondelňajší žreb v sídle UEFA vo švajčiarskom Nyone. Paríž St. Germain s Milanom Škriniarom zabojuje o postup proti Realu Sociedad San Sebastian, Neapol so Stanislavom Lobotkom sa stretne s FC Barcelona.

Real Madrid čaká súboj proti nemeckému Lipsku, ďalší nemecký zástupca v osemfinále Borussia Dortmund sa pobije o postup s PSV Eindhoven. Bundesligový šampión Bayern Mníchov sa stretne s Laziom Rím. Inter Miláno nastúpi v dvojzápase s Atleticom Madrid a FC Porto čaká konfrontácia s Arsenalom Londýn.

Prijateľný žreb má PSG, ktorý vypadol v osemfinále súťaže v uplynulých dvoch ročníkoch. Ako nenasadený druhý tím z F-skupiny dostal Real Sociedad, víťaza "déčka". San Sebastian je medzi šestnástkou najlepších prvýkrát od sezóny 2003/04. Barcelona sa nedostala do štvrťfinále LM ani raz od ročníka 2019/2020, bude sa o to teraz snažiť proti Neapolu a v dvojzápase sa tak stretnú dva bývalé kluby legendárneho Diega Maradonu.

Manchester City bude v súboji s FC Kodaň jasný favorit. Dánsky šampión sa do vyraďovačky dostal druhýkrát v histórii z druhej priečky A-skupiny, v ktorej dokázal doma zdolať iný manchesterský klub United 4:3. Atletico Madrid nastúpi proti lídrovi Serie A a finalistovi uplynulého ročníka Interu a kouč španielskeho klubu Diego Simeone sa tak vráti do Milána, kde na konci uplynulého storočia dva roky pôsobil ešte ako hráč v drese "Nerazzurri".

Víťazi základných skupín boli pred žrebom medzi nasadenými tímami a mužstvá, ktoré sa umiestnili na druhej priečke figurovali ako nenasadené. Nemohli sa stretnúť kluby z jednej krajiny, ani súperi z rovnakej základnej skupiny. Úvodné stretnutia osemfinále odohrajú 13. a 14., resp. 20. a 21. februára, odvety sú na programe 5., 6., 12. a 13. marca 2024. Nenasadené tímy začnú v domácom prostredí.

Tento ročník je už 69. v elitnej európskej súťaži, resp. 32., odkedy UEFA zaviedla Ligu majstrov. Finále sa bude hrať v sobotu 1. júna 2024 vo Wembley.

reakcie na žreb:

Txiki Begiristain, riaditeľ Manchestru City:
"V skupinovej fáze hrali proti Bayernu Mníchov, Galatasarayu a Manchestru United a postúpili. Boli druhým najlepším tímom v skupine, takže to znamená veľa. Boli lepší ako Manchester United a Galatasaray, čo sú dva kluby s oveľa väčšími skúsenosťami v Lige majstrov ako oni. Takže musíme byť opatrní."

Edu, športový riaditeľ Arsenalu: "Budeme hrať proti klubu, ktorý má veľké skúsenosti v európskych súťažiach. Musíme pochopiť, ako budeme hrať a rešpektovať ich. Budeme hrať svoju hru a uvidíme, či dokážeme prejsť touto fázou. Sú dobre organizovaní a majú skvelých hráčov. Porto je klub, proti ktorému musíte byť skutočne pripravení hrať, inak budeme mať problémy, takže sa musíme sústrediť na udržanie našej úrovne a spôsobu, akým hráme."



dvojice osemfinále Ligy majstrov 2023/2024:

FC Porto - Arsenal Londýn
SSC Neapol - FC Barcelona
Paríž St. Germain - Real Sociedad San Sebastian
Inter Miláno - Atletico Madrid
PSV Eindhoven - Borussia Dortmund
Lazio Rím - Bayern Mníchov
FC Kodaň - Manchester City
RB Lipsko - Real Madrid


program vyraďovacej časti LM 2023/2024:

prvé zápasy osemfinále: 13., 14., 20. a 21. februára 2024

odvety osemfinále: 5., 6., 12. a 13. marca 2024

žreb štvrťfinále a semifinále: 15. marca 2024

prvé zápasy štvrťfinále: 9. a 10. apríla 2024

odvety štvrťfinále: 16. a 17. apríla 2024

prvé zápasy semifinále: 30. apríla a 1. mája 2%024

odvety semifinále: 7. a 8. mája 2024

finále: 1. júna 2024 v Londýne (Wembley)
 

Vyberte región